Regeltechniek

Regeltechniek

Voor verwarmingsinstallaties kan er gekozen worden uit een regeling op basis van ruimtetemperatuur of een regeling op basis van buitentemperatuur.

Ruimtetemperatuur

Voor een gewoon woonhuis waarbij de woonkamer de belangrijkste ruimte is, wordt een kamerthermostaat toegepast. Dit is de eenvoudigste manier van temperatuurregeling. U kunt kiezen uit de volgende types:

kamerthermostaat
klokthermostaat

Afhankelijk van het type cv-ketel wordt er gekozen voor een aan/uit of een modulerende kamerthermostaat. De modulerende kamerthermostaat zorgt ervoor dat de brander van modulerende cv-ketel zijn vermogen aanpast aan de ruimtetemperatuur.

Buitentemperatuur

Voor een groot pand waar meerdere ruimten belangrijk zijn, kan er gekozen worden voor een regeling op basis van buitentemperatuur (weersafhankelijke regeling). Deze thermostaat past de temperatuur aan van het verwarmingswater aan de heersende buitentemperatuur.

Voor een nauwkeurige regeling per ruimte wordt meestal in combinatie met een WA regeling vaak een thermostatisch kraan toegepast in de verwarmingslichaam (radiator, convector, etc.). Met deze regeling is elk vertrek apart te regelen en wordt er optimaal energie bespaard (zie principeschema).

principeschema

Kies hieronder uit één van onze diensten voor particulieren:

Wij zijn onder andere OK-CV gecertificeerd. Lees meer over onze certificeringen

Heeft u vragen over regeltechniek of over onze andere diensten? Neem gerust contact op. We staan u graag te woord